Juha Sipilän osuus Fortumin Chempolis-sijoituksessa

Tässä linkki Ylen uutiseen, jossa kerrotaan Fortumin pelastaneen Sipilän lasten osittain omistama yhtiö: http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Pari huomiota Fortumin taivalta vuosia mielenkiinnolla seuranneena. Jutussa liehitellään ajatuspolulla: pääministeri Sipilä, omistajaohjaus, valtion pääomistama pörssiyhtiö Fortum, sijoitus Chempoliin, Sipilän sukulaisten omistaman yhtiön pelastaminen valtion rahoilla.

Ottamatta kantaa Fortumin sijoituksen liiketaloudelliseen järkevyyteen, kun leikitellään ajatuksella jossa valtionyhtiön sijoituksen motiivina on pääministerin sukulaisten omistaman yhtiön kassavajeen pönkittäminen, olisi toimittaja voinut käydä lävitse tai esitellä niitä oikeita syitä, joista Fortum Chempolikseen sijoitti. 

Lyhyesti Fortumin historiasta. Edellisellä hallituskaudella Fortum päätti tehdä merkittävän muutoksen strategiaansa ja myydä omistamansa sähkönsiirtoverkot Suomessa, koska yhtiön siirtoliiketoiminnasta saamaa “varmaa” tuottoa pidettiin liian pienenä. Yhtiö uskoi, että sijoittamalla verkkoihin sidotun pääoman säätelemättömään liiketoimintaan, tuottaa se omistajilleen enemmän lisäarvoa.

No verkot myytiin niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Vuoden 2015 alussa, siis vielä edellisellä hallituskaudella yhtiö nosti sijoitetun pääoman tuottotavoitettaan kahteentoista prosentiin. Siirtoverkkojen myynnin jälkeen yhtiö istui siirtoverkkojen myynnin lihottaman kassansa päällä koko vuoden 2015. 

Vuoden 2016 alussa Fortum oli, ei varmaankaan kriisissä, mutta haasteiden edessä. Sähkön hinta oli alhaalla, joten perusliiketoiminta oli ongelmissa, liikevaihto- ja voitto olivat laskussa ja lehdissä kritisoitiin verkkojen myyntiä ja uuden omistajan hinnan korotuksia. Sijoittajienkin usko yhtiöön horjui, valtion “pakottaman” Fennovoima-sijoituksen ja siihen liittyen menetettyjen Venäjän vesivoimaloiden vuoksi sekä pelosta ettei yhtiö löydä tietä ulos tilanteesta, mikäli sähkön hinta pysyy alhaalla pitkään.

Huomionarvoista on, että vuoden 2015 aikana yhtiö myös vaihtoi toimitusjohtajaa ja vuoden 2016 yhtiö istui edelleen miljardien kassan päällä, jolle täytyisi löytää mielekkäitä sijoituskohteita. Mikä pahinta, yhtiö joutui myös laskemaan verkkojen myynnin perusteen ollutta, nostettua sijoitetun pääoman tuottotavoitettaan. Kuten usein, haasteiden edessä yhtiö päättä päivittää strategiansa. Uudessa strategiassa yhtiö päätti, vastoin aiempaa, keskittyä uusiutuvaan energiantuotantoon: tuuleen, aurinkoon, bio- ja kiertotalouteen sekä jätteiden uudelleen käsittelyyn energiaksi ja kehittyvien maiden energiatuotantoon. Koko alkuvuoden 2016 Fortumin kaikista toimista paistoi läpi halu välittää sijoittajille tieto siitä, että yhtiö löytää uusia investointikohteita ja pystyy sijoittamaan kassansa järkevästi. 

Strategiansa mukaisesti Fortum olikin menneenä vuonna ostohousut jalassa pitkin vuotta mm: Ekokem, aurinkokennoyhtiöt ja tuulivoimalat Ruotsissa sekä Norjassa. Näistä investoinneista tietoisen onkin helppo pitää Fortumin sijoitusta Chempolikseen juuri yhtiön strategian mukaisena toimintana. Mitä se selvästi onkin.

Asioita voidaan aina esittää monessa valossa, nyt on haluttu esittää Fortumin sijoitus Chempolikseen siinä valossa, että taustalla saattaa olla Sipilän henkilökohtainen voitontavoittelu. Olisi ollut vähintään kohtuullista mainita lukijoille se tosiasia, että sijoitus Chempolikseen on nimenomaan Fortumin oman aikaisemmin luodun strategian mukainen. Itse näen koko tapahtumakaaressa ihan luonnolisen jatkumon, johon ei liity pääministeriä. Sijoituksen kokokin on Fortumin taseeseen sekä muihin investointeihin verrattun niin pieni, että yhtiön johto varmasti kykenee tekemään tuon mittaluokan investoinnit itse ja omin lupineen, pääomistajaa konsultoimatta.

 

Oliko Fortumin sijoitus sitten hyvä vai huono, sen näyttää aika.

AkiHummasti
Helsinki

Perhokalastaja, luolasukeltaja, penkkiurheilija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu